rdk

 

Slideshow Mk.6 werper, met Mk.7 dieptebom

k_gun_mk6

Mk6 dieptebomwerper, hier afgebeeld met een US Mk14 dieptebom.
afbeelding met toestemming overgenomen van Gene Slover's website

De dieptebom werper Mk6 (zie foto's en tekening ) zoals a/b van de Roofdierklasse (bekend als de "K-gun in de US Navy) werd gebruikt met de Mk7 dieptebom.De afmetingen van de Mk7 waren 70 x 45 cm, met een gewicht van 180 Kg.

De Mk6 werper bestond uit een gladde loop verbonden aan de ontbrandings-kamer met een sluitstuk mechanisme. Het sluitstuk was voorzien van een afvuur mechanisme, en werd gesloten middels onderbroken schroefdraad. Het daadwerkelijk afvuren geschiedde door op afstand (afvuur touwtje) het afvuur mechanisme te activeren.

De werper stond vast opgesteld op het schip, en kon niet worden gebakst op ge-eleveerd. Het bereik (werpafstand) van de dieptebom was afhankelijk van de hoeveelheid vulling (zwart kruit) van de 3" uitdrijflading.

De dieptebom werd gelanceerd met een schotel (arbor), waarop de dieptebom werd vastgezet met een ketting. De schotel zou volgens verschillende bronnen vast blijven zitten aan de dieptebom tijdens de "vlucht".  Bovenstaande foto's laten echter het tegendeel zien.

De dieptebom werd tot ontploffing gebracht door het "pistool" hetwelk in de dieptebom werd geschoven en vergrendeld (zie foto's). Op het pistool word ingesteld op welke diepte de dieptebom moet ontploffen, hetwelk correspondeert met een bepaalde waterdruk. Op het moment waarom de ingestelde diepte wordt bereikt, werd de slagpin ge-activeerd, welke vervolgens de ontstekingslading van het pistool activeerde, hetwelk de dieptebom doet exploderen.

dieptebom_met_pistool

Doorsnede van een dieptebom met pistool/detonator/

Kenmerken van de dieptebom Mk7

 

Gewicht 180 Kg
Gewicht van explosieve lading 132 Kg TNT
Zinksnelheid 3 meter per seconde
Maximum instelbare diepte 182 meter
Data (met toestemming) overgenomen van NavWeaps.com