rdk

 

joop-van-wissen-15 joop-van-wissen-22 joop-van-wissen-18

Links en midden; voetballen in Wilhelmshaven op 18 oktober 1961
met op linkerfoto o.a. 4e van links Willem de Bruin en

7e van links Joop van Wissen

Rechts; bezoek aan de Ribe bier brouwerij oktober 1961

joop-van-wissen-03 joop-van-wissen-06 joop-van-wissen-16

Links: Afgemeerd te Esbjerg op 23 oktober 1961
Midden en rechts; VIPOL met in het vlot:
Chris Haaften. Janus v/d Berg, Joop van Wissen en LTZ Bokkel-Hunnik

Voor de volgende drie foto's plaats ik eerst het verhaal van het "aardappelen gevecht tussen de
Hr.Ms. Panter en HMS Wasperton (© DutchFleet.net):

 "Toen Hr.Ms. Panter op 18 november 1961 voor een kort weekend in Great-Yarmouth voor de Engelse mijnenveger H.M.S. Wasperton lag afgemeerd, wees niets op eventuele moeilijkheden. Maar toen de Panter een paar dagen op zee was, werd er van de brug gemeld dat bovengenoemde mijnenveger op volle snelheid in aantocht was om, zoals geseind werd, enkele kombuisspullen op te halen, waaronder een gehaktmolen. Deze artikelen waren bij een bezoek van enkele leden van de crew van de Panter spoorloos verdwenen. De lezer rade zelf waar deze spullen gebleven waren. Nadat dus de mijnenveger MET BEZEM IN DE MAST op de Panter afkwam [liet zij] enkele stunts zien zoals bakboord aan boord gooien bij volle snelheid, daarna full speed langs de boeg van de Panter stomen en geniepig aan bakboordzijde van de Panter naar het halfdek varen. Op het halfdek van de visserijpolitiekruiser heerste een volkomen rust en Janmaat stond gezapig naar het kundig manoeuvreren van de commandant van de Waspertron te kijken. Het viel de maten zodoende niet op dat in de mast de vlaggen "ATTACK WITH SPECIAL WEAPONS" gehesen waren. Maar zeg nou zelf, niet iedereen bij de Navy kent alle vlaggen uit het hoofd. De bemanning van de Wasperton leek wel uitgedund, want er was geen kop aan boord te zien, wat natuurlijk erg verdacht was, maar "honi soit qui mail y pense" oftewel opletten was er niet bij. Plotseling kreeg de bemanning van de Panter een stukje vuurwerk te zien in de vorm van vuurpijlen, wat wel in de pul fietste. Maar terwijl everybody naar het vuurwerk stond te kijken, verrezen achter de verschansing van de Wasperton resoluut kijkende sailors die terdege bewapend waren met flink uit de kluiten gewassen Eigenheimers, die als een stortbui op de bemanning van de Panter neerdaalde. Algehele verbazing was het effect van deze verradelijke aanval, maar paniek brak niet uit en onmiddellijk volgde een grimmig voorbereiden van de verdediging en in navolging van de goede eer van onze Hollandse voorvaderen, die als leus hadden "de aanval is de beste verdediging", werd onmiddelijk tot de tegenaanval overgegaan. Waar echter zo ineens de Hollandse aardappelen vandaan gehaald moesten worden wist maar een enkeling, daar de meeste maten bij het jassen meesters in het uitknijpen zijn. Zodoende werden de Engelse projectielen gebruikt door ze te retourneren met de beste wensen om een Limey te treffen, wat volgens pijnlijke uitroepen voortreffelijk slaagde.
Intussen hadden de aardappel-experts van de Panter het Hollandse product van de kouwe grond "aardappel" genaamd, tevoorschijn gehaald en begonnen ze met deze attributen de Limeys te bestoken. Ze werden geholpen door de onmiddellijk gealarmeerde ABCD ploegen, die de brandslangen hadden opgetuigd, die in dit speciale geval eerder op druk en in positie waren dan bij b.v. een brandalarm. Toen het Hollandse fregat met deze speciale wapens de tegenaanval was begonnen, was de weerstand van de Engelse aanvallen snel gebroken. Enkele opmerkingen die over het dek waaiden waren onder andere "Spuit hem uit z'n pendek" en "Blaas die helm van zijn kop".
De koksmaten van beide schepen vonden het beter de strijd individueel uit te vechten, waarbij de Engelse kok met woorden smeet, maar daar de Hollandse kok geen zin had in praten, vond hij het eenvoudiger om de kombuis van de engelsman door middel van een goed werkende en gerichte brandslang zodanig vol te laten lopen, dat de kok van de Engelse mijnenveger het betreurde, dat hij zijn zwemvliezen niet had meegenomen en om niet in zijn eigen kombuis te verzuipen, in allerijl moest vluchten.
Voorts werd de oudste officier van de minesweeper met een aardige straal van dek geveegd, gelijk met een bemanningslid die de ons aanvallende spuit bediende. Terwijl de Engelsen volkomen gedemoraliseerd waren werden er enige slangen op de brug van de sweeper gericht waar een bijzonder vlugge "natte" hand de telegraaf op full vooruit zette, waarna ze met de bezem nog steeds in de mast wegvluchtten voor de "Panterpiraten", die hen met lede ogen zagen gaan, daar door de overhaaste vlucht een inderhaast voorbereide entering niet meer kon doorgaan.

Getekend: v.d.L."

joop-van-wissen-12 joop-van-wissen-20 

Links: hertengewei op het zoeklichtbordes van de Panter, "gejat" van de Wasperton
Rechts: Wasperton manoeuvreert voor haar aanval

joop-van-wissen-10 joop-van-wissen-29
Links: Wasperton langszij de Panter tijdens het "gevecht"
Rechts: HMS Wasperton vlucht met Flank vooruit....

joop-van-wissen-13 joop-van-wissen-23 joop-van-wissen-09 joop-van-wissen-04

Sinterklaasfeest in oploopkantine - 1961

joop-van-wissen-11 joop-van-wissen-07 joop-van-wissen-24

Voetballen in Boulogne - 30 maart 1962

Midden: staand; vlnr Bus, Verhoef, Coppy, Ten Klei, Boonstra, Beaufort
zittend; Visser, Ter Horst, v/d Berg, Joop van Wissen, Heyer

joop-van-wissen-25 joop-van-wissen-26 joop-van-wissen-27 joop-van-wissen-28

Voetballen op de Nieuwe Haven in 1962

joop-van-wissen-02
Op het halfdek; vlnr: Willem de Bruin, Dirk van der Weide en Joop van Wissen - 1962

joop-van-wissen-17 joop-van-wissen-14

Dieptebom werpen

 joop-van-wissen-01 joop-van-wissen-30 joop-van-wissen-31

Joop van Wissen te Lerwick

joop-van-wissen-19 joop-van-wissen-05 joop-van-wissen-08

Op ruwe zee onderweg naar Willemshaven

© Joop van Wissen